Adatkezelési tájékoztató

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhetsz. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

Készítsünk halloweeni kekszeket a halloween jelképeiből

Készítsünk halloweeni kekszeket a halloween jelképeiből
Halloween partira dekoratív kekszeket a halloween jelképeivel.

Halloweent amerikai ünnepnek eredeztetjük,de egyáltalán nem Amerikából származik.

A kelták egyik legszebb ünnepe a Samhain volt. Ez az ünnep a újév valamint a sötét és a hideg évszak kezdetét is jelentette. A kelta hit szerint az újév előestéjén azaz október 31-én a Világ rendje felborul. Fellibbennek a evilág és a túlvilág közötti határok és az emberfeletti lények, valamint a halottak szabadon járhatnak köztünk. 

Sok szertartás  kapcsolódott ehhez az ünnephez. Az ünneplés célja a szellemek távol tartása volt. Ez a kelta hagyomány keveredett több római ünneppel és beépült a római katolikus egyház által tartott mindenszentek és halottak napja ünnepkörébe.

Az ősi hiedelmek szerint  október utolsó napján az eltávozott lelkek útra kelnek és megpróbálnak visszatérni a az élők világába. Az emberek tűzgyújtással jelmezes felvonulással próbálták megtéveszteni a szellemeket hogy azok maradjanak távol az otthonaiktól.

Mikor van Halloween

Halloween elnevezés az All Hallows  Eve kifejezésből ered ami mindenszentek előtti éjszakát jelent. Mindenszentek november 1-én van, az előtti  éjszaka október 31-én van. Ezért ünnepeljük a halloweent október 31-én

Halloweeni jelképek

Halloween tök

Az egyik legismertebb halloweeni jelkép a tök. A tökfaragás hagyománya már az ókori Kelta kultúrában is ismert volt, ahol a természetes anyagokat, így a tököt is szentnek tartották. Az angolszász országokban a tökfaragást halloweenhez kötik, az elkészült tökfejeket pedig az otthonok ajtaja elé vagy ablakpárkányára helyezik, hogy elűzzék a rossz szellemeket.

 

Fekete macska

A fekete macska szintén gyakori halloweeni jelkép. A középkorban úgy tartották, hogy a boszorkányok átváltoznak fekete macskává, így a fekete macskát sokan bűbájosnak, vagy éppen ijesztőnek tartják. Az ünnepi dekorációkban gyakran találhatóak fekete macska ábrázolások, amelyek az ünnep sötét és misztikus hangulatát erősítik.

Boszorkány

Halloween hagyományosan a boszorkányok éjszakájának számít, amikor a boszorkányok, varázslók és más természetfeletti lények kiállnak a sötétbe. Az ünnepi dekorációkban gyakran láthatóak boszorkány figurák, amelyek hozzájárulnak az ünnep hangulatához.

Pók

A pókhálók és a pókok általában ijesztőnek tűnnek, és a halloweenkor valószínűleg emiatt is kapcsolják az ünnephez. A pók a legenda szerint jó szerencsét hoz, így az otthonokban felbukkanó pókhálók is jó jelnek számítanak.

Csontváz

A csontváz szintén gyakori halloween-szimbólum, és az ünnephez szorosan kapcsolódik az emberi élet múló természetének ábrázolása miatt. A csontvázakat azonban a kultúra és a vallások is használják szimbólumként, például az emberi testi romlására és a halálra utalnak.

Koponya

A koponya és az emberi csontok is gyakoriak az ünnepi dekorációkban, és gyakran a csontvázzal együtt jelennek meg. Az emberi koponya az élet és a halál közötti határvonalat jelképezi, és sok kultúrában használják a halottak emlékének tiszteletére. Az ünnepi dekorációkban a koponyafigurák gyakran különböző színekkel, mintákkal és díszítésekkel vannak ellátva, hogy még inkább kiemeljék az ünnep színességét.

Bagoly

A bagoly is gyakori halloween-szimbólum, mivel az éjszakai vadászat és a sötétség szimbólumaként szolgál. A baglyokat gyakran hozzákapcsolják a bölcsességhez, mivel a görög mitológiában a bagoly Athéné istennőt szimbolizálta, aki a bölcsesség istennője volt. Az ünnepi dekorációkban gyakran láthatóak bagolyfigurák, amelyek hozzájárulnak az ünnep hangulatához.

Gyertya

A fáklya, a gyertya és a töklámpás is hozzátartozik a halloween jelképeihez. A fáklyákat és gyertyákat az ünnep éjszakáján gyakran a kertben vagy az otthonok előtt gyújtják meg, hogy elűzzék a rossz szellemeket.

 

Halloweeni keksz

350 g átszitált liszthez adjunk 200 g hideg vajat, alaposan dolgozzuk el gyors mozdulatokkal. adjunk hozzá 100 g cukrot, 1 csg vaníliás cukrot, 1 db tojás hozzáadásával állítsuk össze a tésztát. Letakarva pihentessük min. 1/2 órát hideg helyen. Enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra, majd a halloween  jelképeiből tetszés szerinti mintával szúrjuk  ki a tésztát. 180°C-ra előmelegített sütőben lapos sütőlapon 5-10 perc alatt megsül.

Cukormázhoz 1 db tojásfehérjéhez adjunk 200 g porcukrot, 1 ek étkezési keményítőt, 1 kk citrom levet. Alaposan csomómentesre keverjük ki. Ételszínezékkel színezhető bármilyen színre, és díszíthető vele a halloweeni linzer.