Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Alapélelmiszerünk a LISZT

Gelencsérné Németh Erzsébet
2018. 05. 11. 11:25:00
Alapélelmiszerünk a LISZT Bevásárlás során számtalan lisztfélével találkozunk, mindenkinek van kedvence és jól bevált fajtája, de érdemes néha egy-egy újonnan felbukkantat kipróbálni.

Az alapélelmiszerek olyan túlsúlyban lévő élelmiszerek, amelyek az étrendünk alapját jelentő energia és táplálék nagy részét adják. Az alapélelmiszerek  táplálóak de önmagukban nem biztosítják a fejlődéshez, növekedéshez szükséges  tápanyagokat.

Táplálkozásunkban a gabonafélék csoportjába tartozó növények a legfontosabbak, szemtermésük energiában gazdag, könnyen feldolgozható és tárolható, Sokféleképpen felhasználható.

A gabonafélék  ( búza, rozs, árpa, zab,  tönkölybúza, kukorica, rizs, köles, ) őrlése  során  lisztet, darát, korpát állítanak elő. A liszt a gabonafélék terméséből őrléssel és részleges héjeltávolítással nyert  finom szemcséjű termék.

A liszteket csoportosíthatjuk:  -gabona fajta alapján: búza, rozs, durumbúza, tönkölybúza  -szemcseméret  alapján:  sima, fogós   -hamutartalom alapján ( a visszamaradt ásványi anyagok aránya)

Ez a csoportosítás a liszt csomagolásán a következőként jelenik meg.

---Első betű a gabonát jelzi amiből a liszt készült  B-búza  R-rozs  D-durumbúza  G-graham  TB-tönkölybúza 

----Második betű a szemcseméretet jelöli   L- liszt   F-fogós liszt   D-dara

---A szám a hamutartalmat jelöli.

Lisztfajták és mire használjuk.

 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kenyérsütés