Adatkezelési tájékoztató

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhetsz. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

A fűszerek útja

A fűszerek útja
A fűszerek elterjedése a világban.

Az óvilág fűszereinek bölcsője Indiában található, 5000 évvel ezelőtt kiterjedt fűszer kereskedelmi hálózat létezett Kínától Indián, Perzsián és Mezopotámián át egészen Egyiptomig.  Az egyiptomi piramisokban a régészek ánizs, kardamom, kömény, kapor, sáfrány és más fűszerek nyomaira bukkantak. A Nílus melletti  Kr.e.1500 tájáról származó Ebers-féle tekercs 700, a természetben előforduló anyagról tesz említést

A gyógy és fűszernövénytan az antik Hellászban  Hippokratész idejében élte virágkorát.

Az ókori Rómában is használtak már kaprot, köményt, koriandert, zellert ,fokhagymát, kakukkfüvet, majoránnát, petrezselymet. Ezek nem csak a gazdag római polgárok ínyenc fűszere volt, fizetőeszközként is használták.

A római légionáriusok által  a sok fűszer Közép-Európában is elterjedt.

A karavánutakon évszázadokon át  szállították a kereskedők Kínából Ázsián keresztül Európába a különféle  egzotikus fűszereket. Ezek közül a selyem út volt a leghíresebb.

Az ókorban és a  korai középkorban a selyemúton történő kereskedelmet a közép-iráni kereskedők tartották fennhatóságuk alatt. Szamarkandi központjukból egyre keletebbre vonultak és elérték Kelet-Turkesztánt, Mongóliát, Kínát. Tevekaravánjaik  keletről nyugatra, nyugatról keletre  egyaránt vittek árut. Gyakran nem pénzzel, áruval fizettek, fűszerekkel is.

Nagy Károly császár 802-ben kiadott Capitulare de villis et curtis imperialibus című művében előírta, rendeletileg szabályozta a fennhatósága alá tartozó kolostoroknak, udvari gazdaságoknak, majoroknak hogy a szerzetesek, fejedelmek, földesurak milyen gyógy-és fűszernövényeket termesszenek. 

Ezek Között a növények között a vadon élmedvehagyma is szerepelt, valamint tárkony, csombor, rozmaring, koriander.

A közép kor leghíresebb füves asszonya  Hildegard von Bingen, fennmaradt művében részletesen leírja az egyes növények gyógy-és fűszerező hatását.

A keresztes háborúkig  az Ázsia és Európa közötti kereskedelmet az arabok uralták, majd a keresztes hadjáratok révén Nyugaton egyre inkább fokozódott  a fűszerek iránti kereslet.

A XIII. században  Dzsingisz Kán vezette mongolok hódítása révén a Kínai-tengertől a Földközi-tengerig terjedő óriásbirodalmukban  megengedték az itáliai kereskedőknek hogy fűszertermelő országokba utazhassanak.

A keresztes hadjáratok során a Közel-Keleten épített keresztény  erődítmények ideális lehetőséget biztosítottak a Velenceiek számára az arab kereskedők megkerülésére.

A Fűszerek használata a gazdagság jele volt. A fejedelmek szívesen fogadták ajándékként vagy váltságdíjként.

Miután a mongolok elvesztették Kína feletti uralmukat, Kínában megerősödött a Ming –dinasztia, megszakadt Európa és Kína közötti közvetlen kereskedelmi kapcsolat. Az európai fűszer kereskedők  a bejruti, alexandriai, tripoli kereskedőkkel üzleteltek ismét.

A hajóutak és a műszaki találmányok felfedezésével a dél-európaiak messzebb utazásokra is vállalkoztak, új fűszerátrakó helyek jöttek létre Londonban, Antwerpenben.

Az ismeretlen tájak iránti felfedezési  vágy a korong alakú Föld szemléletének megdőlése a fűszer kereskedelemben is  fordulatot hozott. A portugálok Afrika partjai mentén délre hajóztak és sok egzotikus fűszert hoztak Európába.

Az itáliai kalmárok fűszer-kereskedelemben betöltött vezető szerepük véglegesen összeomlott, amikor 1499-ben Vasco de Gama fűszerekkel megrakodva visszaért útjáról Portugáliába indiai útjáról. Ettől kezdve a fűszerek árát Lisszabon határozta meg. Legfontosabb forgalmazott fűszerek közé  a fekete bors, szegfűszeg,  gyömbér, fahéj, szerecsendió tartozott. A fahéjat Ceylon szigetéről hozták amiben monopol helyzetük lett, a magas haszon  egy részéből fedezték a költséges felfedezéseket. Portugálok mellett a spanyolok is sok pénzt és szellemi  tőkét fektettek  a hajózás fejlesztésébe.

Kolumbusz második hajó útjára magával vitte Chanca nevű sevillai orvost  aki 1494 táján új fűszernövényeket hozott Európába. Igaz a szegfűbors nem hozott termést, a vaníliát sem lehetett az európai éghajlaton termeszteni, de a paprika és a chili  hóditó útjára indult.

Kezdetben a paprikát bors fajtának tekintették, felfedezők útján spanyol borsra keresztelték, egzotikus  kerti dísznövényként is ültették. 100 évnek kellett eltelni hogy a paprikatermesztés Spanyolországból kiindulva Európában elterjedjen. 

Miután a spanyolok és a portugálok megállapodtak egymás közt a fűszer-kereskedelem felosztásában –spanyolok a nyugati/portugálok keleti területekkel kereskedtek- feltűnt egy újabb kereskedő nép, a hollandok akik részt akartak venni a  jól jövedelmező fűszer-kereskedelemben  Távol-Kelet irányában rövid időn belül vezető szerepet töltöttek be.

A fűszerek történetének szomorú története a gyarmatokért vívott háborúk időszaka.

A Holland  Kelet-indiai Társaság teljes egészben uralta a szegfűszeg és a szerecsendió kereskedelmét, miután elfoglalták a Maluku-szigeteket. Csak Ambon és Banda szigetére telepítettek  szerecsendió és szegfűszegfát, a többi fajt ezeken a szigeteken kiirtották. Aki titokban más Maluku szigetre ültetette a két fűszer közül azokat halállal bűntették akik loptak a szerecsendióból azoknak tőből levágták a kezét. Hiába voltak a megtorlások, a friss szerecsendió termését fogyasztó nagytestű galamb révén  más szigetre is eljutottak és újra megtelepedtek. 1770-ben a franciáknak sikerült  néhány szerecsendió és szegfűmagoncot kicsempészni és saját gyarmataikon Madagaszkáron, Réunion, Mauritiuson  megtelepíteni és termeszteni. Ezáltal megtörték a hollandok egyedulmát. 1780-ban a Holland  Kelet-indiai Társaság  csődbe ment, az angolok akadályozták a a holland hajók útját Kelet-Indíába.

London lett a Srí Lankából és  Indiából érkező fűszerek átrakó helye. Az angol kereskedőknek a fahéj biztosította a nagy jövedelmet.

XIX  században csökkent a fűszerek iránti kereslet, új élelmiszerek jelentek meg a piacon burgonya, rizs, paradicsom, bimbós kel, az európai jómódú lakosság körében  a tea, kávé, cukor vált népszerűvé.

A fűszereket a második világháború után fedezték fel ismét. Elegáns dobozokba, aromatartó csomagolásba  próbálják az érdeklődést a fűszerek iránt felkelteni. A turizmus fellendülésével  egyre több lehetőség van  más népek fűszereinek megismerésére.

A fűszerek így ismét az érdeklődés középpontjába kerülnek.